Suomeksi: Beet pulp, EquiGlo Quick Soak 10 MINUTE BEET

Yksinkertainen mutta tehokas kuitulisä hevosesi ruokintaan!

Kun sokerijuurikkaasta valmistetaan sokeria, syntyy sivutuotteena juurikasleikettä sekä melassia. Sekä leikettä että melassia hyödynnetään mm. rehuteollisuudessa. Tuotantoeläinten rehustuksessa leike usein melassoidaan, jolloin pieni määrä sokeria palautetaan leikkeeseen parantamaan sen maittavuutta (melassileike). Melassileikettä käytetään myös hevosten ruokinnassa mutta melassoimaton juurikasleike lisää suosiotaan matalan sokeripitoisuutensa vuoksi. Riippuen valmistajasta, juurikasleikkeen sokeripitoisuus vaihtelee 4 - 7 % välillä. Täten juurikasleike soveltuu hyvin mm. metabolisten ongelmien (kaviokuume, IR, PSSM jne.) kanssa kamppailevan hevosen ruokintaan.

Miksi käyttää juurikasleikettä?

Juurikasleikke muistuttaa koostumukseltaan enemmän karkearehua kuin niin sanotusti voimakkaampia lisärehuja. Ravintoarvoltaan leike ei ole kummoista, mutta sen kuitu on suosiollinen hevosen ruuansulatuskanavalle sekä sen mikrobistolle. Suurin osa leikkeen kuidusta on hemiselluloosaa jota hevonen ei pysty entsymaattisesti hajottamaan. Mikrobeille se taas on erinomaista apetta, pitäen fermentaation maltillisena sekä olosuhteet suolistossa toivottuna. Koska juurikasleike ei sisällä korkeita määriä tärkkelystä tai sokeria, se ei altista suolistoa voimakkaille pH muutoksille ja täten edistää suotuisan mikrobikannan toimintaa. Tasaisen fermentaation myötä juurikasleikkeen energia vapautuu rauhallisesesti hevosen hyödynnettäväksi. Leike soveltuu yleisesti kaikkien hevosten ruokintaan mutta koska leike vaikuttaa positiivisesti mikrobiston toimintaan sekä suolistoon, se on oivallinen apu hevosille jotka kärsivät mm. ripulista, turvotuksesta, suoliston herkkyydestä sekä kuntoutuksessa oleville (ähky, mahahaava, suolistotulehdus jne.).

Hyvän kuitukoostumuksensa sekä edullisen hintansa vuoksi, juurikasleikettä käytetään usein erinäisten rehujen reseptiikassa kuitupohjana. Tänä päivänä hevosten ruokinta saattaa kuitenkin olla jo valmiiksi suhteellisen moniulotteista ja käytössä runsaasti eri rehuvalmisteita. Jos hevosen ruuansulatuskanava reagoi äkillisesti ruokintaan (esimerkiksi liiallinen ruokinta, karkearehun vaihtuminen, stressi, sairastuminen tms.) on hyvä olla saatavilla jotain yksinkertaisia, neutraloivaa jonka avulla on helppo muuttaa ruokintaa nopeallakin aikataululla.

”Käytän juurikasleikettä usein ruuansulatuskanavan rauhoittamiseen sekä monimutkaisen ruokinnan yksinkertaistamiseen”

Prosessoinnin yhteydessä leike kuivataan säilyvyyden parantamiseksi. Juurikasleike suositellaan käytettäväksi kasteltuna/turvotettuna. Riippuen valmistajasta, leikkeen suositeltu liotusaika vaihtelee. Joitakin leikkeitä suositellaan liotettavaksi jopa vuorokauden yli, mutta lämpöisissä olosuhteissa leike ottaa homeen herkästi ja aloittaa nopeasti käymisprosessin. Tästä syystä suosin leikkeitä jotka turpoavat ja pehmenevät nopeasti. Leike sitoo itseensä huomattavan määrän nestettä joten on hyvä pitää huoli että leikkeeseen lisätään riittävästi vettä. Oikein turvotettuna pienennät ruokatorven tukosriskiä sekä leikkeen mukana hevonen saa runsaasti toivottua nestettä (esimerkiksi kuumina hellepäivinä tai kovilla pakkasilla).

Muutamia ajatuksia joita on hyvä huomioida tuotetta valitessa:

1. Tarkista leikkeen sokeripitoisuus. Onko kyse juurikasleikkeestä vai melassileikkeestä. Jos hevosesi on herkkä ruokinnan muutoksille tai esimerkiksi taipuvainen lihavuuteen, suosittelemme valitsemaan leikkeen mahdollisimman matalalla sokeripitoisuudella.

2. Missä muodossa leike on? Hiutaleena / pelletöitynä? Mikä on hitualeen partikkelikoko? Mitä hienompaa leike on, sitä nopeammin leike turpoaa & sitä enemmän leike vaatii vettä.

3. Tarkista valmistajan suosittelema turvotusaika. Kaikkien valmistajien tulisi ilmoittaa vähintään minimi turvotusaika mutta jos epäröit, voit kotioloissa turvottaa pienen erän ja tarkistaa kuinka paljon leike vaatii aikaa sekä vettä.

4. Tarkista tuotteen maittavuus. Juurikasleike jota ei ole melassoitu, ei myöskään nirsoimmalle hevoselle usein heti aluksi maistu. Koska juurikasleike on itsessään niin yksinkertainen tuote, voit turvallisesti sekoittaa siihen käyttämäsi täysrehun, kivennäisen, öljyn tai esimerkiksi mashin antamaan makua.

Esimerkkejä tilanteista jolloin saatan suositella juurikasleikkeen käyttöä ruokinnassa:

1. Yleisesti hevosille jotka kaipaavat hyvälaatuista kuitua ruokintaan. Myös herkille / temperamenttisille hevosille jotka eivät kaipaa liiaksi nopeaa & räjähtävää energiaa.

2. Vanhemmat hevoset joiden aineenvaihdunta on hidastunut sekä rehujen sulavuus heikentynyt. Juurikasleike sopii erittäin hyvin myös hammasongelmista kärsiville hevosille.

3. Vaikeasti ylläpidettäville hevosille tai kuntoutuksessa oleville. Juurikasleike tarjoaa hyvälaatuista, rauhallista energiaa ja tukee toivottua mikrobiaktiivisuutta suolistossa. Näin myös parantaen muiden rehujen sulavuutta.

4. Metabolisista ongelmista kärsiville hevosille

5. Hevoset jotka kärsivät vakavista ruuansulatuskanavan ongelmista. Näitä on esimerkiksi suoliston yliherkkyys, kaasuuntuminen sekä allergiset reaktiot eri rehuraaka-aineille. Herkät hevoset saattavat reakoida yllättävän nopeasti voimakkaisiin sekä moniulotteisiin rehuihin. Juurikasleikkeen avulla voin usein neutraloida ruokintaa sekä tutustuttaa varovasti uusia tuotteita dieettin.

"Juurikasleike on toimiva kuitulisä & sen hinta/laatusuhde on erinomainen!"

Esimerkkinä erittäin pätevästä juurikasleikkeestä haluan mainita EquiGlo`s 10 minute beet tuotteen. Hygieenisesti laadukas sekä prosessoitu niin että leikkeen liottaminen tapahtuu nopeasti. Näin pienennämme kuumina kesäpäivinäkin pilaantumisen riskiä. Valmistaja lupaa matalan sokeri- ja tärkkelyspitoisuuden sekä 10 minuutin valmistusajan.

 

EQUIGLO Quick Soak 10 MINUTE BEET is a natural, fibre-rich feed that can be safely fed to all horses and ponies. It is made from sugar beet roots after the sugar has been extracted, with the dried beet flaked to ensure rapid soaking. Horses and ponies need a fibre-rich diet, and 10 MINUTE BEET offers an ideal complementary feed to forages, including grass, hay and haylage.

 • Highly palatable and versatile feed for all horses and ponies

 • Low in starch and sugar so ideal for sensitive horses and ponies, and those who require extra metabolic, digestive or muscle support

 • Helps maintain good hydration

 • Provides an excellent supply of non-heating, steady energy for working horses and ponies, and can reduce starch levels in hard working horse diets when used as a replacement for more traditional hard feed

 • Provides a calm, non-heating* method of condition gain for thin horses

 • Enhances the digestion of structural fibre e.g from hay, in the hindgut

 • Rich in calcium, and ideal balancer for straight cereals and bran

 • Convenient, easy to prepare quick-soak

 • More hygienic in hot weather than 24 hour soak beet

 • Suitable for all year round feeding

 • A natural British superfood for all horses and ponies

 • Non-GM

* A non-heating feed is one that is less likely to produce excitable behavour in some horses and ponies when fed at the recommended rate

 

Eira Jokela, MSc. Edison´s Equine Nutrition


You Might Also Like: